virusul care ucide copilării
Reading Time: 3 minutes

Cu toții știm că școala ar trebui să fie un mediu sigur, în care elevii să primească o educație pentru ca mai apoi să poată face ceva cu viața lor. Dar toată lumea știe că lucrurile nu stau chiar atât de roz în sistemul de învățământ, pentru că dacă ar fi așa sigur nu am mai avea copii depresivi și anxioși și cu probleme de comunicare la vârste atât de fragede, dar din nefericire lucrurile nu evoluează prea mult.

În școli nu mai învățăm despre acceptare, ci despre etichetare!

Rata bullying-ului este în creștere, în special în școli, acolo unde noi ar trebui să învățăm despre acceptare, iubire, lucru în echipă, dar în schimb se promovează etichetarea persoanelor după anumite standarde, după părerea mea absurde și totodată fără valoare. Ce este relevant în faptul că elevii se diferențiază între ei prin prețul pe care îl au hainele pe care le poartă, în loc să găsească asemănările și valorile care îi fac speciali? Sau de ce trebuie să fim etichetați drept proști la școală doar pentru că am luat o notă mică la o materie care nu ne face plăcere? În loc să fim felicitați pentru rezultatele noastre la alte discipline, la care noi chiar ne pricepem, suntem descurajați spunându-ni-se că nu o să facem nimic în viață doar pentru că nu am luat 10.

Toată lumea, când se gândește la cuvântul bullying asociază acest concept cu agresiunea fizică, ceea ce este total eronat, deoarece acest cuvânt are o gamă largă de sensuri. Din punctul meu de vedere, agresiunea verbală este mult mai dureroasă, deoarece cu un singur cuvânt poți răni o persoană și să îi schimbi complet viziunea asupra sinelui, făcând aceea persoană să se urască pe sine însuși sau să ajungă în punctul în care să dorească să se sinucidă crezând că este inutila pentru cei din jur doar pentru că așa i-a spus un coleg de la școală.

Bullying-ul este un concept real cu care tinerii se confruntă și care duce la sinucidere!

Aceste lucruri par ficțiune, dar ele chiar se pot întâmpla, deoarece elevilor li se pare cool să-și  ironizeze colegii doar pentru că au un comportament diferit de al lor sau pentru că nu au ultimul telefon apărut pe piață, sau nu au haine de firmă de la cei mai renumiți designeri. De cele mai multe ori se normalizează aceste aspecte, fiind considerate lucruri firești, mai ales între copii. Cu părere de rău țin să vă anunț că acestea nu sunt niște lucruri firești, la care să întoarcem spatele, pentru că mai devreme sau mai târziu, fata din ultima bancă de care copiii râdeau pentru că nu are haine de firmă, s-ar putea să aibă acum nevoie de psiholog sau în cel mai rău scenariu, să ia considerare suicidul, ca varianta cea mai simplă pentru a scăpa de ironiile și răutățile colegilor.

Nu suntem incompetenți dacă nu suntem de nota 10 la școală!

Cel mai trist este faptul ca bullying-ul vine și din partea profesorilor, ei fiind persoanele cu care ne petrecem o mare parte a timpului și care ar trebui să ne insufle valori morale pozitive, nu cum să ne diferențiem între noi prin notele pe care le-am obținut. Fiecare materie are importanța si frumusețea sa, dar asta nu înseamnă că și trebuie să îmi placă toate materiile și să mă pricep la toate și să fiu un elev de 10 la absolut toate obiectele predate în școală. Fiecare persoană este unică, astfel având pasiuni, aspirații și dorințe proprii. Așadar, dacă eu iau o notă mică la o anumită materie nu înseamnă că sunt incompetentă, ci doar nu mă pricep la acel obiect si totodată nu îmi place. O notă mică la școală nu reprezintă faptul că noi nu o să facem nimic în viață, pentru că până la urmă este doar o cifră care arată cât de bine sau nu am reușit  să reproducem o lecție.

   Aceste atitudini, violente, jignitoare, de descurajare, există de foarte mult timp și nu putem pocni din degete și sa le facem să dispară, dar le putem diminua prin comportamentul nostru. Nu este cool să înjosești o persoană pentru posibilitățile ei financiare, dar știți ce este cool? Să spunem cuvinte frumoase persoanelor care ne înconjoară, să dăruim iubire, să oferim înțelegere și sprijin.

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *