E ultima picătură
Reading Time: 5 minutes

Cazul unui băiat de 16 ani care a fost bătut și tâlhărit în stradă de către 4 tineri, pare să fie picătura care a umplut paharul pentru sătenii din comuna Borca.

Pe data de 20 septembrie, duminica, băiatul în vârstă de 16 ani pe nume Damian a fost acostat de 4 tineri romi cu vârstele cuprinse între 17-23 de ani în apropierea unei societăți comerciale din Borca.

Victima a ajuns la un spital universitar din Iași desfigurată, cu grave leziuni craniene, hematon cranian și contuzie la coloană.

Tânărului i-a fost furat telefonul care i-a căzut în timpul altercației.

Agresorii au fost reținuți chiar a doua zi și au fost trimiși în arest preventiv pentru 30 de zile.

Totuși, localnicii comunei Borca nu sunt mulțumiți de intervenția autorităților.

Protestele din Borca

Astfel, joi, pe data de 24 septembrie, la ora 13:00, sătenii au organizat o „revoltă etnică”, așa cum a denumit-o presa, la care au participat peste 100 de localnici.

„În urma evenimentului neplăcut ce a avut loc în comuna Borca, am hotărât să organizăm un marş în semn de solidaritate faţă de Damian. Punctul de plecare e de la poarta liceului. Marşul este legal, fiind aprobat de primărie“, a scris, pe Facebook, unul dintre organizatorii protestului.

Protestele au început civilizat, sătenii exprimându-și dorința ca poliția să facă dreptate și să le asigure securitatea, apoi discursurile și comentariile au devenit treptat tot mai violente și îndreptate către romi.

Din mulțime s-au auzit reclamații precum: ”Părerea mea e să îi mute undeva!”, ”Să îi ducă dracu!”, ”Trebuie să scăpăm de asemenea nație spurcată!”, ”Organele de ordine (…) să facă ordine pe acolo, nu cu bâta, nu cu pistolul, nu cu pumnul, cu biciul! Nu se mai poate, vă mulțumesc!”.

În ciuda acestor comentarii agresive, reprezentanții IPJ Neamț au spus pentru Libertatea că ”nu au fost semnalate fapte de natură penală sau contravențională pe perioada desfășurării adunării publice”.
Una dintre protestatare, Andreea Sufletu, a venit cu o abordare mai pașnică:

”Sunt sigură că acei tineri care au făcut fapta, dacă ar fi fost educați și sprijiniți din timp, poate duminică ar fi luat o altă decizie. Educația face minuni. Acei părinți trebuie să fie învățați să fie părinți. Copiii nu sunt îngrijiți, nu sunt ascultați. Ei trăiesc într-un mediu care pentru dumneavoastră vi s-ar părea imposibil de crescut.”

Grupul de Facebook „Și eu pot fi Damian”


Sătenii au și înființat un grup pe Facebook intitulat „Și eu pot fi Damian”, care a ajuns deja la peste 1900 de membri din toată țara, imitând, ironic, sloganurile protestelor antirasiste din SUA: „Eu sunt George Floyd”.

Membrii grupului, dezamăgiți de autorități, propun o metodă vigilentă, prin care un grup de cetățeni să își facă singuri dreptate.

În descrierea grupului scrie:

„Acest grup își dorește să fie la dispoziția cetățenilor de bună credință din comunitatea în care ne aflăm. Îmi doresc nespus să fim oameni cu bun simț și să respectăm câteva principii: respect față de membrii acestui grup și nu numai, un vocabular adecvat discuțiilor pentru socializare, nu acceptăm îndemnul la ură, rasism, violențe indiferent de etnie sau sex (…) Damian este copilul la care ne gândim în aceste zile, dar și toți ai noștri dragi.”

Totuși, printre postări poți găsi adeseori comentarii precum: ,,Sincer, eu aș lua 20 de litri de benzină și le-aș da foc ca la șobolani! Să mă ierte Dumnezeu!”, „Trebuie să se ia singuri și să plece de acolo de unde au venit, de acolo din India.(…) Trebuie expulzați!”, ,,Părerea mea e că această etnie ARE DEJA PREA MULTE DREPTURI!”, „Fără ochii martorilor, câteva picioare și mâinile rupte să vedeți cum se liniștesc sau ne provoacă așa de tare încât să le dăm foc”, „Foc, foc, foc”, „Borca avea bărbați vrednici, domnilor bărbați și tați, nu lăsați să intre frica în copiii voștri, dacă nu există primar și poliție, apelați la metode clasice. Astea funcționează”.

Cumva, membrii grupului susțin că nu sunt rasiști.
Liderul romilor din sat care a lucrat 21 de ani ca miner, Mirel Moldovan, susține: „Românii ne fac pe noi în tot felul. Acum, dacă mă credeți, am fost până în centru și copilul o venit de la școală și se uitau urât la noi, numai să nu ne dea în cap. Vă dați seama în ce situație suntem”.

De asemenea, țiganii nu mai sunt primiți în magazinele din sat, iar copiilor de etnie romă li s-a spus să stea 2 săptămâni acasă, până se liniștesc apele.

Incidentul cu Damian nu a fost unul singular, după spusele organizatorului protestului, Radu Emil Constantin: „Au fost persoane la care li s-au tăiat cauciucurile la magazin, oameni amenințați, copii tâlhăriți. Noi vrem siguranță. Oamenii se tem la 6 seara să se ducă la magazin din cauza romilor”. Acesta mai crede că se va ajunge la violență, deoarece lumea este foarte pornită împotriva lor.
Primarul care se pregătește să părăsească fotoliul, nu pare să se îngrijoreze: „Astea sunt povești, cu datul foc. Nu își asumă nimeni. Romii autohtoni nu au creat de-a lungul anilor probleme. Doar cei ce vin din alte părți. Rata de infracționalitate în rândul romilor este nesemnificativă. Conflicte între români și romi nu prea au fost”.


Gluma se îngroașă când sătenii încep să ia în considerare folosirea „metodei Bolintin”.

Războiul romilor de la Bolintin

Pentru cei care nu știu, în anul 1991, în noaptea de Înviere, oamenii din localitatea Bolintin, județul Giurgiu, au întâmpinat o situație asemănătoare când un tânăr de etnie romă a ucis cu mașina un student român.

Ce s-a întâmplat în următoarele 6 săptămâni a fost cunoscut la nivel internațional: localnicii au incendiat și au distrus 58 de case ale romilor susținând că au dorit să scape de „infractori”.

18 ani mai târziu, romii au primit despăgubiri în valoare de 550.000 euro, iar părinții studentului consideră că nu s-a făcut dreptate.

De atunci, situația romilor nu s-a îmbunătățit în Bolintin, cea mai recentă agresiune la adresa acestora având loc pe data de 17 aprilie 2020, când un șef de poliție a agresat 4 bărbați de etnie romă.

Problema romilor în România

Putem spune că România are o problemă serioasă în gestionarea responsabilă a romilor încă de la revoluția din 1989, când au început să se afirme diferite grupuri etnice.

Liderii romi au urmat tiparul românesc și au făcut niște alegeri nu prea strălucite în demersul recunoașterii populației rome ca etnie, exagerând opresiunea la care a fost supusă minoritatea din care fac parte în fața unui public nepregătit. Astfel, românii au considerat posibilitatea ca romii să primească doar drepturi, fără obligații și chiar posibilitatea ca aceștia să fie privilegiați.

Romii, simțindu-se încurajați de victimizarea exagerată și de protecția excesivă, au dezvoltat un comportament dezagreabil și au perpetuat același stil de viață, care, până la urmă, îi defavorizează și le împiedică integrarea în societate, creând tensiuni sociale de acest fel.

Nu numai liderii romi sunt de vină, totuși. Politicienii nu au depus niciun efort în 30 de ani să îmbunătățească nivelul de trai al romilor ori să le încurajeze educația. La urma urmei, pe ei îi avantajează că romii noștri sunt needucați și săraci, deoarece așa pot mitui ușor populații întregi de oameni pentru voturi. Politicienii au voturi, iar liderii țiganilor câștigă mare parte din bani – toată lumea e câștigată!

Nici faptul că romii merg în străinătate și fac țării o reputație proastă nu-i deranjează, fiindcă așa nu mai trebuie să-și bată ei capul cu ajutoarele sociale și cu adaptarea lor în societate.

Rezolvarea problemei

După cum puteți vedea, romii din România în momentul de față sunt întreținuți intenționat în condiția actuală pentru motive cât se poate de clare și nimeni nu o să schimbe nimic dacă vom continua să le „rezolvăm” problema pe calea ușoară, adică „să le dăm foc”.

Adevărul este că trebuie să ne amintim că suntem o țară în secolul XXI și nu mai putem să ne avântăm „cu furcile” – cum spuneau unii membri ai grupului în cauză – asupra țiganilor în stil medieval și trebuie să învățăm să ne rezolvăm disputele cu alte etnii în mod diplomatic.

Persecutarea și expulzarea completă a fiecărei persoane de etnie romă pentru ceva ce au făcut doar 4 indivizi, nu mi se par justificate. Să lăsăm doar vinovații să plătească cu vârf și îndesat.

Trebuie să cerem conducerii să facă ceva pentru educația tinerilor țigani, altfel, astfel de incidente în care oameni nevinovați sunt agresați și locuințele romilor sunt arse vor tot apărea și nu o să progresăm cu nimic.

România deja este pe primul loc în Europa la corupție, la accidente rutiere și pe ultimul la nivelul de trai. Să nu facem în așa fel încât să câștige și steluța de aur la rasismul sistematic.

POV21 – revista care mi-a schimbat viața! Află mai multe aici!

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *