limba latină
Reading Time: 3 minutes

De multe ori am auzit numeroase păreri legate de neimportanța și inutilitatea limbii latine. Nu știu câți dintre voi vor citi până la capăt acest articol, câți îl vor lua în serios sau pe câți îi voi convinge, dar aș vrea să va mărturisesc de ce cred eu că limba latina e mai mult decât consideră majoritatea românilor că e.

Desigur că latina se presupune că menține tradiția, că păstrează spiritul roman în noi, dar dacă chiar voiam să facem asta, dacă chiar ne păsa de tradiții, de ce nu păstram și nu studiam limba slavonă sau tracică? Oare chiar despre asta este latina? Eu nu cred.

Latina și învățământul românesc

Sunt sigură că ați auzit de unele propuneri făcute de cei de la conducere, în privința eliminăriii limbii latine din materia școlară. Sinceră să fiu, pe mine mă frapează să aud aceste idei și mai ales, mă neliniștesc, văzând cât de mulți sunt de acord cu asta. Atât de influențabili să fie ei față de poporul pe care îl conduc? Pentru că pentru mine este clar că școala românească nu ne învață nimic despre ceilalți de dinafara granițelor țării noastre. Ne învață să ne rezumăm la mediul nostru de viață, iar dacă acesta nu îți va conveni, vei fi încurajat să îți părăsești țara.

Însă noi nu trebuie să ne rezumăm la lumea în care trăim. Imperiul Roman, Renașterea, ele au pus temelia limbii latine în cultura europeană. Dacă ne uităm în jurul nostru, nu cred că mai este vreo țară atât de indiferentă cu această limbă. Dar ce ne pasă nouă, nu? Mergem la școală neînvățând ce e mai important: să gândim; însă terminăm o facultate, două, un master și ieșim toții oameni mari. Și totuși, câți dintre noi reușim cu adevărat? Gândiți-vă, vă rog.

De ce cred că ar trebui să păstrăm latina în școli? Cu siguranță principalul motiv nu e că așa vom putea comunica în altă limbă. Însă latina e excelentă pentru exercițiul minții și îți dezvoltă mintea cum alte limbi nu o pot face. Învățarea ei îți influențează pozitiv, modul de gândire și de percepție asupra anumitor lucruri.

Literatura latină

Eu cred că pentru a înțelege latina și pentru a te îndrăgosti de ea, trebuie să reușești să o vezi mai mult decât o simplă limbă moartă. Ea reprezintă profunzimea, puritatea, deoarece trece de aparența cuvintelor. Ea îți poate arăta semnificațiile lor la care nu te-ai fi gândit până atunci. Toate acestea pot fi remarcate în literatura latină. Dar cum am putea afla asta dacă refuzăm să studiem literatura, să studiem latina și să ne mărim orizonturile?

Literatura latină este absolut remarcabilă, te face să vezi altfel lumea, pentru ca romanii nu aveau aceleași idei ca și noi. Astfel, daca citești poeziile lui Catullus, Ennius(de exemplu) deja traduse, le vezi din perspectiva noastră, dar nu și a lor. Sesizezi exprimarea românilor, dar nu și pe cea a romanilor. Le vezi ca niște poezii frumoase, dar nu si puternice, pătrunzătoare.

Vă spun sincer că, anul trecut, am încercat să traduc o poezie a lui Publius Ovidius Naso și nu am reușit. Nu spun că nu ar fi lipsa de cunoștiințe în privința gramaticii limbii latine, dar nu reușeam să ajung la adâncimea poeziei, iar sensul pe care îl avea poezia tradusă corect gramatical, nu era același cu cel la care s-ar fi referit Ovidius, făcând legătura cu momentele prin care a trecut pe percursul vieții. Cum, de altfel, nici poeziile din limba engleză, franceză, chineză,etc. nu au aceeași traducere și aceeași însemnătate, după ce sunt traduse în română.

Așadar, latina, prin literatură, are un efect nu numai asupra minții, ci și asupra caracterului și susțin cu tărie că dacă nu toți oamenii(pentru că latina nu poate fi înțeleasă de toți), măcar toți umaniștii, ar trebui să aibă cunoștiințe în această limbă.

Pentru toate motivele pe care vi le-am prezentat, eu văd latina o limbă importantă și nicidecum una ,,moartă”. Vreau să închei acest articol cu un scurt citat, asupra căruia sper din suflet să reflectați:

,,Se jelește înmormântarea culturii atât de incoerent, încât pledoaria nu poate avea de la bun început nici-un rezultat.”(Vladimir Agrigoroaiei)

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *