voluntariat
Reading Time: 4 minutes

Consider ideal începutul acestui articol, cu definiția voluntariatului: potrivit site-ului wikipedia, ,,Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială.”

Așadar, voluntariatul nu este o activitate prin care trebuie să te aștepți să câștigi bani sau lucruri materiale, cum și acest articol nu se numește: O altă modalitate de a face bani! .

Având în vedere că trăim într-o lume destul de egoistă și răutăcioasă, plăcerile interioare, după care cu siguranță orice persoană râvnește, înăuntrul ei, nu mai sunt ascultate. De aceea, avem nevoie de ceva care să ne umanizeze, să ne umple inima, nu buzunarul.

De ce voluntariatul?

În opinia mea, voluntariatul este activitatea potrivită pentru a îndeplini aceste aspirații, ce nu țin de dorințele carnale.

Este cunoscut, sper, că voluntariatul este un factor important în dezvoltarea profesională și, mai ales, personală a unei persoane. Această activitate, gratuită, ne poate schimba pe noi toți ca oameni, ne poate pregăti pentru viitor, și totuși nu văd fiecare tânăr din jurul meu înscris la măcar o asociație de voluntariat. De ce?

Probabil primele răspunsuri pe care le-aș primi ar fi legate de lipsa de timp. Da, voluntariatul cere timp, însă asta este în funcție de ce alegi tu. Nu trebuie să fii înscris în zeci de proiecte, asociații, etc, pentru a face voluntariat. Alege una, și bună! Una care să fie pentru tine, în care să îți pui tot sufletul și îți garantez că nu o sa fii nevoit să mergi zilnic, ore întregi acolo sau nu o să fie necesar să fii mereu prezent. Iar până la urmă, dacă chiar îți place ce faci, vei fi dispus să îți administrezi corect celelalte activități și nici nu îți vei da seama când trece timpul, dacă ești acolo.

Următorul răspuns probabil ar fi că persoana respectivă nu se regăsește în unele grupuri de voluntariat. Însă eu pot să garantez că nu le-a încercat pe toate. Există mai multe locuri în care poți face voluntariat: diferite asociații pentru tineret, ONG-uri, la biserică, într-un centru cu copii, oriunde. Nu cred că ar fi multe persoane care ar refuza o muncă voluntară, într-un loc ce te-ar atrage.

Când începi să faci activități de voluntariat, îți dai seama ce te atrage, de ce ești pasionat și îți dezvolți mereu noi abilități. Având în vedere că suntem tineri, trebuie mai întâi să încercăm.

Frumusețea voluntariatului

Acum, cred că ar fi cazul să vorbesc despre frumusțea voluntariatului. Îmi este destul de greu să vă spun tot ce cred eu despre voluntariat, pentru că văd asta mai mult ca pe o activitate care se simte, iar sentimentele trebuie trăite, nu discutate.

O să încep cu maturizarea de care are parte fiecare persoană, ce participă la aceste activități. Oriunde există reguli, iar regulile care trebuie urmate, ne responsabilizează. Va trebui să înveți să cooperezi, deoarece vei fi înconjurat și de alte persoane și vei avea parte de muncă în echipă. Astfel, tu te poți deschide ca persoană, devii mai sociabil, începi să îți exprimi ideile și să îți dezvolți creativitatea. Astfel, prinzi curaj și devii o persoană mai încrezătoare.

Știu că la început poate fi mai greu, vei fi mai reticent, dar odată ce începi să cunoști oamenii din jurul tău, care te pot fascina și de la care poți învăța multe lucruri, fiind diferinți față de tine: au altă gândire, alte idei, poate provin din medii diferite de al tău, sunt de altă naționalitate sau chiar persoane cu dizabilități, totul va fi mai ușor. Nu contează aceste diferențe, pentru că voluntariatul este despre a ajuta oamenii, nu a-i judeca.

Un alt lucru important este că voluntariatul ne învață să fim răbdători și să empatizăm! Nu pot să exprim în cuvinte ceea ce simt când văd un grup de oameni, poate atât de diferit de mine, dar care mă completează și pe care poate nu credeam vreodată că o să îi am ca prieteni. Simt bucuria la alt nivel când văd oamenii mulțumiți de ceea ce am făcut pentru ei, iar în momentul ăla nu mai contează dacă ai depus mult efort, dacă te-ai enervat sau dacă ai rupt mult din timpul tău pentru acel lucru. Totul se uită și rămâne doar amintirea cu chipul oamenilor, bucuroși, din jurul tău.

Ca o experiență personală aici, pot sa vă vorbesc despre proiectul ,,Oferă unui copil din Africa un cadou de Crăciun”, la care am participat doi ani la rând (2019, 2020), în cadru unei asociații de voluntariat în care activez. Titlul este destul de sugestiv și nu cred ca mai trebuie să îl explic. Noi încercăm să ajutăm acei copii mergând săptămânal, timp de o lună, în mai multe sate, orașe, pentru a vinde obiecte sau prin organizarea unor donații.

Mai sus v-am atașat o poză făcută anul trecut, după ce 850 copii din Coasta de Fildeș au primit un cadou de Crăciun. Pentru mine este cel mai frumos rezultat pe care activitatea noastră, a tuturor voluntarilor din acea asociație, o putea primi. Pe lângă mulțumirile pe cere ni le-au adus acești copii, oamenii de care am fost înconjurată în desfășurarea activității sunt niște persoane absolut minunate de care sper ca toți dintre voi să aibă parte în viață.

Ce poți obține din voluntariat?

Pe lângă plăcerea de a face voluntariat, chiar vrei să faci asta ,,degeaba”, îți pot spune că această activitate este importantă atât pentru tine, cât și pentru carieră. Poți activa ca voluntar într-un domeniu care să te pregătească pentru meseria pe care ți-ai ales-o sau poți obține certificate de voluntariat, adeverințe, de la locurile în care ai activat ca voluntar. Acestea îți vor fi de folos în CV-ul tău sau, în unele cazuri, chiar și în dosarul pentru facultate.

În încheiere, vă reamintesc că noi toți suntem pe lumea asta pentru a iubi și a ne simți iubiți, și cum putem învăța mai bine asta, dacă nu prin voluntariat?

Îmi pare rău că am făcut articolul ăsta destul de lung, dar o să mai spun un singur lucru: Ajută și iubește! Fă și tu voluntariat!

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *