filo
Reading Time: 3 minutes

Aud adesea prin jur părerea potrivit căreia absolvenții de gimnaziu care merg la specializarea filologie sau științe sociale se duc acolo ca să aibă mai mult timp liber sau ca să nu se omoare cu învățatul.

De unde rezultă că cei de la real (mate-info și științe ale naturii) au mult mai mult de lucru decât cei de la filologie și învață mult mai mult. Deci, realul e pentru elevii care vor să ajungă ceva în viață, iar umanul pentru cei care vor să aibă mai mult timp pentru ieșiri cu prietenii, iar în privința învățatului… Așa, câte puțin.

Din câte am observat, filologia e o pradă mai des vânată în aceste discuții decât socialele. Avem chiar și expresii de genul merg la filo ca să ajung vânzător la McDonald’s. Poate pentru că e mai scurtă denumirea, poate pentru că acolo nu se mai fac aproape deloc materii de real dintr-a XI-a, poate pentru că așa s-a împământenit, habar nu am.

Mai pe românește, mulți părinți, copii și profesori cred că filologia/umanul e pentru proști, iar mate-info/realul pentru deștepți.

Însă asta e o absurditate! Din ideea asta rezultă clar că implicit disciplinele de uman sunt pentru proști, iar cele de real pentru deștepți. Adică româna, limbile străine, istoria, geografia ș.a.m.d. sunt mai prejos decât matematica, fizica, chimia etc.? Mai ușoare? Mai relaxante, mai de timp liber?

Nu cred că asta este adevărat, dar intrăm deja într-o altă dezbatere care nu face obiectul acestui articol. Plec însă de la premisa că disciplinele de real și cele de uman sunt egale în importanță și dificultate, lucru care se poate verifica inclusiv în istorie.

Sunt mulți elevi care iau note foarte mari la Evaluarea Națională și cărora le plac româna, limbile străine, literatura, istoria etc., dar aleg totuși realul pentru că ei vor să învețe, nu să frece menta. Bineînțeles că această mentalitate le este alimentată de părerile profesorilor, părinților, rudelor, chiar și a trecătorilor de pe stradă.

Învăț deja la filo de vreo doi ani și vă recomand cu drag să alegeți această specializare dacă aveți înclinație către disciplinele de uman. Nu este adevărat că vă plictisiți sau că n-aveți ce face.

Dacă vrei, ai foarte multe de făcut și de învățat la uman. Nu știu cum e la real, că, din fericire, nu am nimerit acolo, dar sunt la filo și am zile în care fac teme și învăț câteva ore bune încontinuu. Sigur că am și colegi care abia dacă deschid caietele, dar cred că situația e valabilă și la real. Ideea e că dacă vrei să înveți și îți plac disciplinele de uman chiar ai ce. Dimpotrivă, nu ai suficient timp s-o faci.

Disciplinele de uman sunt foarte frumoase și pentru mine e o plăcere să învăț la ele. Probabil că aș fi regretat enorm dacă aș fi urmat sfaturile anumitor persoane și aș fi mers pe real doar pentru că are o reputație mai bună, ca să zic așa.

Majoritatea celor care au o medie mare în urma Evaluării Naționale aleg realul, astfel încât mereu media de admitere de la real e mai ridicată decât cea de la uman. Totuși nu cred că asta e grăitor pentru calitatea profilului. Cel mult exprimă predilecția actuală (deci trecătoare) spre anumite domenii. În trecut au fost perioade când s-a preferat literatura științei sau religia științei și artei. Asta nu însemna că oamenii acelor vremuri ar fi trebuit să aleagă literatura, deși erau pasionați de știință, doar pentru că asta se căuta mai mult atunci, doar pentru că asta era la modă.

Lecțiile de la uman sunt foarte folositoare și importante, ba chiar și practice într-un anumit mod. Mai ales în cazul limbilor străine, care-ți folosesc foarte mult orice ai face. Iar în privința locurilor de muncă pe care le-ai putea avea pe viitor, sunt destule opțiuni, de la Drept la Litere. Da, și după Litere poți deveni ceva dacă ești priceput: critic literar, redactor, editor, corector, traducător, interpret, cercetător, jurnalist, reporter, prezentator TV, poți rămâne în mediul universitar ca asistent după care poți urca mai sus, poți lucra în cadrul unei edituri sau al unei reviste ș.a.m.d.

Poate că domeniul IT este foarte căutat în acest moment și ăsta e un motiv pentru care lumea se concentrează mult pe ceea ce ține de real. Însă asta nu înseamnă ca materiile de uman sunt indispensabile în vreun fel sau altul. Dimpotrivă.

Sper să faceți ceea ce vă place cu adevărat și să nu urmați anumite trasee educaționale sau de carieră doar pentru a fi deasupra valului care e foarte efemer, doar pentru a vă alinia unor sfaturi lipise de temei ale rudelor ș.a.m.d.

Limba latină – O ,,limbă moartă” cu adevărat? Citește opinia unei eleve de liceu despre asta chiar aici!

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *