Reading Time: 3 minutes

Pe data de 19 octombrie 2020, Fundația Szekler Monitor a atacat steagul Moldovei și dreptul românilor de a-l arbora pe Cetatea Neamț.

Arus Zsolt – liderul fundației – crede că de vreme ce minoritatea secuiască nu are dreptul de a-și pune steagul în locuri publice ale Ținutului Secuiesc (așa cum îl numesc ei), nici moldovenii n-ar trebui să-l aibă.

Fundația Szekler Monitor este o organizație maghiară din Harghita, condusă de Arus Zsolt, un lider al separatismului pe criterii etnice al Ținutului Secuiesc, ce luptă pentru drepturile minorității secuiești din România.

Nu e pentru prima oară când această fundație este implicată în conflicte privind simbolurile naționale ale României, dar despre asta o să vorbim poate cu altă ocazie.

Fundația maghiară este deranjată de faptul că propunerea lor de a arbora steagul secuiesc în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc a fost respinsă de către curțile judecătorești pe motiv că acesta nu este o unitate teritorială administrativă și că (practic) nu există.

Un autoturism a fost lovit de un tren de marfă în Neamț! Află mai multe aici!

Liderul organizației insistă totuși că Ținutul Secuiesc este o regiune istorică din România, asemeni Moldovei, și că în cazul în care steagul acesteia poate fi arborat în locuri publice atunci și steagul secuiesc poate.

Atacul asupra steagului Moldovei de pe Cetatea Neamț, pare mai degrabă o încercare zadarnică de răzbunare a lui Arus Zsolt pentru interzicerea în mod repetat a steagului Ținutului Secuiesc, decât orice altceva.

Partea interesantă a acestui argument pentru mine este că în cazul în care premisa sa (Moldova și Ținutul Secuiesc sunt ambele regiuni istorice, dar nu sunt unități teritorial administrative) este adevărată, aceasta poate duce la concluzia că: atunci, nici Moldova nu își poate pune steagul în locuri publice. Dar asta numai dacă premisa este adevărată.

Așadar, să analizăm premisa!

Este adevărat că ambele nu sunt unități teritorial administrative?

Nu pot spune despre nici una că e oraș, municipiu sau județ, pentru a se potrivi definiției, așa că această parte a premisei este adevărată.

Este adevărat că ambele sunt regiuni istorice?

Aici e buba! Majoritatea oamenilor nu consideră Ținutul Secuiesc o regiune istorică.

Pentru cei care nu știu, o regiune istorică este o arie geografică folosită pentru studierea și analizarea dezvoltării sociale a culturilor omenești de-a lungul istoriei fără a face vreo referință la organizațiile politice, economice și sociale contemporane sau este un termen pus în legătură cu formarea identității regionale.

Acum, pe noi ne interesează a doua definiție.

Ținutul Secuiesc este cunoscut în prezent ca fiind format din judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş. 

Conform informațiilor găsite, în Ținutul Secuiesc, vorbitorii de maghiară reprezintă doar 20% din totalul populației, iar în referendumul din 2002, numai 500 de persoane s-au declarat secui pe teritoriul României.

„În prezent nu există ţinut secuiesc. Sunt câteva judeţe din România în care locuieşte şi populaţie maghiară. În acest context s-a promovat ideea unui teritoriu secuiesc în presa străină şi forurile internaţionale. Denumirea nu ar trebui folosită, deoarece dă legitimitate ideii de autonomie, care a dispărut odată cu decizia statului ungar în 1876”, explică pentru ZF istoricul Marius Diaconescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Ceea ce înseamnă că „Ținutul Secuiesc” nu poate reprezenta o regiune istorică în toată puterea cuvântului, cum este Moldova, deoarece identitatea regională a majorității nu corespunde cu cea de secui.

Așa-zisul Ținut Secuiesc nu există ca regiune istorică și prin urmare nu poate cere aceleași drepturi în privința steagului precum Moldova. Premisa este falsă.

Dacă secuii vor să-și pună steagul în locuințele lor și la diverse evenimente secuiești, n-ar trebui să-i împiedice nimeni; dar Fundația Szekler Monitor să nu încerce să dea jos steagul moldovenesc de pe Cetatea Neamț din frustrare că nu le facem favoruri personale! Transilvania nu mai aparține Ungariei să arborăm steaguri secuiești ca minoritatea maghiară să se simtă mai bine.

Mai lipsește să-și ceară Italia dreptul de a-și pune steagul în toate țările romanizate!

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *