de ce au loc atâtea accidente rutiere
Reading Time: 3 minutes

De ce au loc atâtea accidente rutiere?

De când scriu știri pentru POV21 Neamț nu am putut să nu mă întreb de ce avem atâtea știri cu accidente rutiere. Nu mă înțelegeți greșit: știu că astfel de evenimente nefericite au loc peste tot în lume zilnic și că uneori sunt inevitabile indiferent de priceperea șoferului.

Din cercetarea mea, de exemplu, nu a reieșit că ziarele din Anglia ar avea mai multe sau mai puține semnalări de accidente rutiere decât cele din România, deși consider asta și o problemă a tipului de știri publicate în fiecare revistă. Nu am săpat foarte adânc, așa că vă încurajez să vă informați și pe cont propriu pentru a vă forma o opinie.

Totuși, așa cum am descoperit, acesta nu este un motiv de relaxare pentru România în ceea ce privește scăpările șoferilor la volan. Deși, conform tabelului de mai jos publicat pe Statistici – Poliția Română numărul victimelor accidentelor rutiere a scăzut în ultimii 10 ani, țara noastră a progresat prea puțin în reducerea acestora comparativ cu alte țări din UE.

Dinamica accidentelor rutiere grave 2009-2019

România a înregistrat peste 68 de decese provocate de accidente rutiere la mia de locuitori în 2019, conform studiilor realizate de ETSC. Țara noastră a experimentat cea mai mică reducere a numărului de accidente rutiere mortale din UE în ultimii 19 ani.

De unde vine această problemă majoră?

Ca de obicei, în cazul României, problema este legată de infrastructură și de educație.

Cred că oricine care are ochi să vadă și minte să înțeleagă își poate da seama că șoselele din România sunt dezastruoase. Multe dintre ele sunt pline de gropi, peticite, prost lucrate sau neterminate.

Drumurile europene și naționale trec uneori direct prin sate, lucru care nu se face în țările civilizate.

Unele semne de circulație sunt învechite sau vandalizate ceea ce le face greu de depistat pentru șoferi pe timp de noapte. Faptul că se mai deteriorează în timp și că mai sunt vopsite și stricate de unii nu e lucru de mirare; problema apare când Statul nu le înlocuiește sau nu le repară.

Unii cetățeni români nu iau în serios culoarea semaforului sau locurile de trecere marcate cu zebră și astfel se produc multe accidente. Poliția nu sancționează suficient aceste abateri, astfel încât indisciplina în trafic crește precum obrăznicia unor copii care nu au fost pedepsiți la timp pentru năzbâtiile lor.

Eu cred că școala nu ne învață suficiente despre regulile de circulație. Dacă diriginta mea nu ar fi chemat în mod personal un polițist rutier la o oră de dirigenție, nu aș fi știut că există niște reguli de circulație cu bicicleta pentru minori în funcție de vârstă.

Nu ar strica ca în școala primară să avem o oră special destinată învățării regulilor de circulație de bază și înțelegerea importanței respectării lor.

Una peste alta, dacă nu se mobilizează cei de la conducere în ceea ce privește infrastructura și disciplinarea populației cu privire la siguranța rutieră, vom continua să găsim astfel de specimene:

Este posibil ca imaginea să conţină: copac, maşină, cer şi în aer liber
Poză postată pe Facebook în grupul: „Ai parcat ca un bou în Roman”

Învățământul românesc: călăul educației! Află mai multe aici!

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *