cum ne mint hărțile lumii
Reading Time: < 1 minute

Cum ne mint hărțile lumii cu privire la mărimea țărilor?

Datorită dificultăților întâmpinate în transpunerea unei lumi sferice pe o suprafață plană, hărțile au prezentat de-a lungul istoriei niște imagini deformate ale continentelor și ale țărilor.

Înainte de secolul 16, hărțile aveau tot felul de forme ciudate, de la conuri, la inimi, în încercarea de oferi o reprezentare cât mai fidelă a proporțiilor corecte ale întinderilor de pământ.

Hărțile pe care le studiem în ziua de azi la ora de geografie sunt făcute după modelul lui Gerardus Mercator, care în 1596 a dorit să creeze o hartă plată, care să reprezinte cu acuratețe formele țărilor și continentelor, astfel încât să poată fi folosită de către marinari în navigație.

Imaginea corectă a formelor a venit însă cu prețul dimensiunilor corecte, care au trebuit deformate pentru a umple spațiul liber dintre granițe.

Măsurătorile greșite sunt evidente, în mod special în emisfera nordică, unde țările scandinave par mai mari decât Peninsula India, când, în realitate, ar putea fi cuprinse toate cu ușurință în interiorul acesteia.

O altă eroare a hărților contemporane, este dimensiunea Africii, care e cu mult mai mare în realitate decât Rusia și America de N.

Cercetătorul de date climaterice, Neil Kaye, a reușit să conceapă o hartă după cea a lui Mercator, cu ajustările necesare pentru a oferi o reprezentare mai apropiată de realitate a țărilor.

Deși s-a încercat introducerea unor hărți cu reprezentări mai corecte ale întinderilor de pământ, toate golurile neplăcute lăsate între țări a făcut această misiune dificilă.

Sursă: DigiOnline

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *