Iulian Bulai începe anul 2021 în forță criticând TVR-ul
Reading Time: 3 minutes

Iulian Bulai a pornit un adevărat atac asupra TVR-ului pentru programul de Revelion de anul acesta! Mai jos aveți răspunsurile primite de acesta de la Mugur Mihăescu, Dana Budeanu și șeful TVR în încercarea sa de a reintroduce cenzurarea informației!

Deputatul USR și-a explicat clar dezaprobarea cu privire la calitatea show-lui de pe TVR de Anul Nou, descriindu-l pe pagina sa de Facebook ca fiind o „bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirației.”

Comentariul lui Bulai nu a fost prea bine primit de către mulți politicieni și figuri publice, astfel stârnindu-se o controversă aprinsă pe tema: „Ar trebui conținutul de pe TVR să fie cenzurat?”.

Iulian Bulai începe anul 2021 criticând TVR-ul! Află mai multe aici!

Mugur Mihăescu, actorul aflat în centrul programului de Revelion al TVR-ului din acest an, a răspuns cu asprime la comentariul adus de Președintele Comisiei de Cultură al Camerei Deputaților, astfel:

Am să îl iau la mișto pe ăsta că și el ne ia la mișto pe noi, că e într-o funcție în care ne poate lua la mișto. (…) V-au votat mai puțini oameni decât s-au uitat la Revelionul de la Antena. Vai de steaua voastră de comuniști. Du-te, bă, dispari!”

La care, Iulian Bulai a răspuns:

Am fost în seara aceasta la o dezbatere TV – pe subiectul Revelionului de la TVR. La dezbatere a participat și actorul Mugur Mihăescu (Garcea). A fost foarte trist și amuzant, în același timp.

Tot ce a avut să îmi spună legat de reacția mea față de TVR este că sunt comunist și neomarxist. Mă pufnește râsul. În 1989 eu aveam doi ani. Mugur Mihăescu era, în schimb, colaborator al Securității și dădea note scrise despre relațiile colegilor lui de facultate cu cetățeni străini.

Numele lui de sursă a Securității era Mihai, iar angajamentul a fost semnat pe 2 iunie 1986.
Cine este oare securist și comunist?
Domnule Garcea, făceați glume mai bune acum 20 de ani.

Dana Budeanu, de asemenea, și-a exprimat în mod clar și răspicat părerea cu privire la atacul lui Bulai asupra TVR-ului și cu privire la persoana lui Iulian Bulai, în general:


Fătălău’ ăsta cine mai e? Murim!

Lasă-ne, că primarul Londrei a cheltuit 1,5 milioane Lire ca să arunce cu artificii dă Revelion și cu că sanchi vine încălzirea globală scris frumos pe cer, fără să anunțe pe nimeni! Acum îl rupe populația pe genunchi!

PS: Marș la muncă, lăsați cretinismele!”

După cum puteți vedea, dezbaterea cu privire la calitatea programului prezentat de TVR și cu privire la noțiunea de cenzură s-a transformat rapid într-o luptă de gladiatori în arena insultelor, în care persoanele implicate își bombardează concurența cu toată emoția stârnită de defectele oponenților, în timp ce paloșul argumentelor limpezi și relevante zace uitat în nisip.

Doina Gradea, șefa TVR, nu a fost nici ea fericită cu situația creată după ce Iulian Bulai a cerut îndepărtarea ei de la conducerea canalului, explicând diferența dintre bășcălie și satiră și pericolele aduse de cenzură:

 „Mi-e greu să cred că domnia sa nu ştie ce înseamnă băşcălie dar dacă, totuşi, îi scapă sensul, îi pot spune că băşcălia e una, satira e altceva. Dacă la băşcălie se pricepe oricine (poate şi dl. Bulai, nu ştiu, nu-l cunosc) la satiră nu toată lumea. Tocmai de aceea, pentru programul de Revelion, TVR a apelat la doi cunoscuţi umorişti, Mugur Mihăescu şi Radu Pietreanu: pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu băşcălie.

Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experienţa de zeci de ani în televiziune m-a învăţat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion îşi asumă acest program iar din cifrele de audienţă rezultă că nu a fost o alegere greşită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română.

Nimic nu este tabu când vine vorba de umor. De pildă, există în Statele Unite un show numit Saturday Night Live care ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important şi cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni. Iar noi privim cu admiraţie spre Statele Unite şi am vrea să facem televiziune ca ei – puteţi contrazice asta, domnule deputat Bulai?

Aceasta a mai descris declarațiile și amenințările cu cenzura făcute de Bulai ca fiind  „vorbele unui mic dictator”. Doina Gradea mai atrage atenția asupra pericolului încălcării independenței Televiziunii Române:

Ameninţarea directă a unui şef de instituţie din partea unui parlamentar este o situaţie fără precedent şi foarte periculoasă. Mai în clar, este cel mai grav atac al politicului asupra independenţei editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul? (…)

Bref, ar trebui să recitiţi şi să reflectaţi la gravitatea vorbelor dumneavoastră iar dacă veţi recunoaşte că aţi greşit, vă voi accepta scuzele. Voi rămâne însă cu mirarea că un om atât de tânăr cum sunteţi ar dori reintroducerea cenzurii. Dar, atenţie!, să nu ziceţi că nu v-am spus, cenzura poate face mari servicii umorului şi se poate întoarce împotriva celui care o dictează.

Distribuie acest articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *